Hoe voorkom je een crisis?

Posted By Gea Oord on jan 9, 2018 |


Hoe voorkom je een crisis?

Meestal lijkt het alsof een crisis uit de lucht is komen vallen. Vaak is dat niet het geval. Train jezelf en je team in scenariodenken.

De context waarin we als mens of als organisatie functioneren verandert. Niet vernieuwen leidt uiteindelijk tot een crisis.

Loopt het slecht af, dan heeft de organisatie na de crisis haar bestaansrecht verloren. Loopt het écht goed af, dan vindt er een doorbraak plaats. In dat geval heeft de organisatie zich getransformeerd naar het volgende niveau.

“De enige die graag verandering wil is een baby met een natte luier”.

Dat klinkt mooi, maar wie wil er nu graag verandering? Soms lijkt de uitspraak van Roy Z.M. Blitzer maar al te waar “De enige die graag verandering wil is een baby met een natte luier”.

De crisis

Als je achteraf naar een crisis kijkt, dan stel je vaak vast dat het oude systeem al op zijn retour was. De routine werd al een tijdje verstoord. Onder de oppervlakte was de nieuwe werkelijkheid zich al aan het ontwikkelen. Dat zag je toen niet. Misschien ging je nóg beter je best doen. Maar het hielp niet.

Waarom zie je dat pas achteraf?

We kijken allemaal met filters. En zien vooral wat we verwachten te zien. Als een crisis is uitgebroken, dan worden we ook nog eens beïnvloed door urgente operationele druk. Omstandigheden die leiden tot verdere blikvernauwing.

 

Had je dit aan kunnen zien komen?

Misschien geloof je het niet, maar het antwoord luidt: vaak wel!

Hoe? Je kunt jezelf en je team erin trainen om de filters af te zetten. Je kunt leren om opties te overwegen los van de context en los van het verleden.

Dat doe je door scenario’s te bedenken over mogelijke toekomsten. Met scenariodenken probeer je niet om een onzekere toekomst te voorspellen. Door verschillende toekomstscenario’s te overwegen, leer je om te gaan met onzekerheden. Door je als team daarin te trainen, ben je beter voorbereid op veranderingen die komen.

Verandercahier

Wil je hier meer van weten? Download het gratis e-book Verandercahier. “Nature’s Mighty Law is Change” van Gea Oord.

Vanaf hoofdstuk 4 kun je lezen hoe je je business model toetst aan verschillende scenario’s. Hoofdstuk 5 gaat in op generatief scenariodenken: je doorziet de samenhang van het systeem dat leidt tot gedragspatronen en toekomstige gebeurtenissen.

Scenariodenken helpt je om crises te voorkomen en doorbraken te zien aankomen. Wie wil dat niet in deze tijd?