Waarom wil een veranderaar inzicht hebben in drijfverenprofielen?

Posted By Gea Oord on dec 19, 2017 |


Waarom wil een veranderaar inzicht hebben in drijfverenprofielen?

Succesvolle veranderaars passen hun taal aan, aan het drijfverenprofiel van teams. Hoe zorg jíj dat je interventies effectief zijn?
 

Drijfverenmanagement

Je hebt er vast wel eens van gehoord: Drijfverenmanagement of Management drives. De meeste mensen hebben 1-3 dominante drijfveren. Een drijfveer geeft aan waar mensen energie van krijgen. Waar ze “warm voor lopen”. Het zegt iets over je intrinsieke motivatie.

Ieder team heeft een eigen profiel

Als mensen samenwerken in een team, laten ze zich door de andere teamleden beïnvloeden. Vaak meer dan ze in de gaten hebben! Zo heeft ook een team een eigen drijfverenprofiel. Het drijfverenprofiel van een team is niet de optelling van de drijfverenprofielen van de teamleden. Ieder team heeft een eigen cultuur.

Mensen gedragen zich in het domein “managementoverleg” anders dan in de afdeling waar ze hun naaste collega’s ontmoeten: de plek waar ze de genomen besluiten moeten uitleggen.

Een medewerker gedraagt zich in het ene team anders dan in het andere.

Dit komt omdat je je sociaal laten beïnvloeden. Natuurlijk verschillen de culturen van de montageafdeling, de verkoopafdeling en de afdeling engineering. Het drijfverenprofiel van een verkoopoverleg is anders dan dat van een overleg van administrateurs. En iets dat mogelijk niet verrast: mensen gedragen zich in het domein “managementoverleg” anders dan in de afdeling waar ze hun naaste collega’s ontmoeten. De plek waar ze de genomen besluiten moeten uitleggen.

Wat heb je hieraan?

Bij een drijfverenprofiel van een domein hoort niet alleen een bepaald groepsgedrag, maar ook een bepaalde “denkstijl” en manier van praten. Een bij dát domein behorende taal. Als je in een organisatiedomein of team iets wilt bereiken, zul je je taal moeten aanpassen aan de cultuur. Inzicht in drijfveren helpt je zo om de juiste interventies te kiezen en effectief te communiceren. Het helpt je kortom om succesvol te zijn bij veranderen.

Wil je meer weten over drijfveren? Download dan Verandercahier “Nature’s Mighty Law is Change” van Gea Oord. Vanaf 8.2 worden de verschillende drijfverenprofielen beschreven. In hoofdstuk 15 vind je vanaf pagina 337 de do’s en don’ts per drijfveer.